Over de jaren heen is het werk van Hans Smulders in een viertal verhalende fotoboeken, in meerdere media en middels medewerking aan boeken van derden, gepubliceerd.
Zo verleende hij met zijn fotomateriaal zijn medewerking aan het boek: ‘Natuur voor elkaar, in het grenspark Maas-Swalm-Nette’, het boek ‘Gebouwd in het groen, monumenten van Staatsbosbeheer’ en het boek ‘Het eiland van Weert’. En verschenen zijn foto’s in verschillende bladen of brochures o.a. in het Natuurhistorisch maandblad.
Na verschillende bezoeken aan Curacao en Bonaire stelde hij fotomateriaal beschikbaar aan the Dutch Carribbean Nature Alliance https://dcna.smugmug.com/Bonaire/Birds/ en aan the Dutch Carribean Species Register https://www.dutchcaribbeanspecies.org
Zijn foto’s verschijnen regelmatig in digitale en gedrukte publicaties van DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) en Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). https://www.stinapabonaire.org
Postzegeluitgifte voor Nederlandse Caribische eilanden
Begin 2022 werd door ontwerpstudio Deviate Design gewerkt aan een serie postzegels voor de Nederlandse Caribische eilanden, Bonaire, Saba en St.Eustatius. Hans Smulders werd gevraagd foto’s van zijn hand beschikbaar te stellen. Uiteindelijk koos Deviate Design uit de collectie van Hans voor de Flamingo, de Groene leguaan, de Blau blau hagedis en de Monarch vlinder voor de serie Bonaire. Voor de serie St.Eustatius werd voor de Cloudless Sulphur van Hans gekozen.
Maart 2023 werd door dezelfde ontwerpstudio een boekje voor de jeugd op Bonaire samengesteld. Ook voor deze uitgave werd ik uitgenodigd fotomateriaal beschikbaar te stellen. ook dat heb ik graag gedaan.
Januari 2024 verscheen een nieuwe serie postzegels voor Bonaire. Hans mocht deze keer voor 8 van de 10 postzegels met vogelafbeeldingen een foto leveren. (In de bovenste rij de rechter 3 foto’s en de hele rij daar onder.)
Het Leudal voor nu en altijd
Op 27 september 2019 werd het vierde verhalende fotoboek met zijn foto’s in een oplage van 950 boeken uitgegeven. Ditmaal wederom een productie die hij samen met ecoloog en vriend Phlip Bossenbroek maakte over het natuurgebied Leudal. Eind 2021 werd tot een tweede druk van 450 boeken besloten.
De Groote Peel in vogelvlucht
In 2015/2016 is met ecoloog en vriend Phlip Bossenbroek de laatste hand gelegd aan een nieuw verhalend fotoboek, wederom over de Groote Peel, waarvoor Phlip de teksten en Hans de foto’s leverde. Het boek ‘De Groote Peel in vogelvlucht’ is te koop in het bezoekerscentrum ‘De Pelen’.
Vroege Vogels – Roerdomp op het ijs
Een roerdomp houdt er van om stokstijf en kaarsrecht tussen het riet te staan. Maar deze roerdomp waagt het toch om het dunne ijs in natuurgebied Kempen-Broek op te gaan. En het lukt best aardig. Gefilmd door Hans Smulders.
Vroege Vogels – De reebok
Deze reebok is bezig met het afbakenen van zijn territorium. Dit doet hij door met de geurklier op zijn voorhoofd langs het struikgewas te wrijven. Gefilmd door Hans Smulders.
Vroege Vogels – Blauwe heikikker
De heikikker (Rana arvalis) met voor de gelegenheid een blauw gekleurd velletje,’ zo schrijft filmer Hans Smulders bij deze mooie opname.
Door Bali geboeid
Twee van de initiatiefnemers, Auke Nawijn en Hans Smulders, hebben als amateurfotograaf de afgelopen jaren veel gewoonten en gebruiken van de lokale Balinese bevolking en hun leefomgeving vastgelegd en daarmee een groot digitaal fotobestand opgebouwd van de rijke Balinese cultuur. Met dit materiaal en toelichtende teksten is een full color fotoboek met meer dan 250 foto’s op 160 pagina’s gemaakt. De inzet van de boeken is bedoeld om donaties te stimuleren voor steun aan projecten op Bali.
De Groote Peel en jezelf tegenkomen
Het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ is meer dan een mooi fotoboek. Het is een persoonlijk verslag van een man die een jaar lang, elke dag, door de Peel struinde op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Verrassend genoeg en onverwacht kwam hij daar ook zichzelf tegen. Toen Hans Smulders moest stoppen als burgemeester van de voormalige gemeente Meijel, ging hij op zoek naar een manier om, zoals hij het zelf zegt, ‘het gapende gat’ te vullen. Zijn passie voor de Peel gecombineerd met zijn sluimerende hobby natuurfotografie resulteerden in een ambitieus project: een fotoboek van De Groote Peel. Gewapend met een digitale camera ging hij in alle seizoenen, door weer en wind en dag in dag uit, op pad om de gevarieerdheid van het landschap en de aanwezige flora en fauna van de Peel vast te leggen. Als amateurfotograaf streefde hij daarbij niet naar perfectie of naar de hoogste professionele kwaliteit. Hij wilde vooral laten zien hoe hij De Groote Peel gezien en vooral beleefd heeft. Naast fotomateriaal staan in het boek ook persoonlijke verhalen. De auteur gebruikt belangrijke gebeurtenissen en ervaringen uit zijn leven om te vertellen wat de natuur van de Peel, voor hem persoonlijk, betekend heeft en nog steeds betekent. Hij wil deze ervaringen met de lezer delen omdat hij er achter kwam dat de natuur zoveel meer betekent dan de mooie beelden die je waarneemt. De natuur heeft krachten in zich die op je inwerken, vaak zonder dat direct te voelen en te beseffen. Het duurde jaren voordat de auteur begon te voelen wat de natuur met hem doet.